Ubuntu prosjektet
Visjoner
Hvordan DU kan
hjelpe
Nyheter
Kontaktinformasjon/
Takk
English Version
Bilder

Oppdatering fra mars-juli, 2006:

Første uka i mars dro Hilde Marie Kvarenes og Nina Tanggaard tilbake til Queenstown, Sør-Afrika. Det var godt og spennende å møte de lokale ubuntu-deltakerne igjen etter ett par måneder fra hverandre. Det var gjensidig glede da begge parter forstod at vi har arbeidet aktivt på hvert vårt kontinent, for å gjøre UBUNTU til et bæredyktig og vellykket prosjekt.; I Sør-Afrika var det primært blitt produsert såper og skaffet nye kunder, mens Hilde Marie og Nina hadde benyttet tiden til å skaffe økonomiske midler og drive markedsføring.

Etter de første par møtene etter ankomst, var det tre helt klare behov som skilte seg ut: 1) Et produksjonslokale/ butikk; 2) Forbedring av leverandører av råmaterialet vi benytter i såpene; 3) Flere kunder og mer markedsføring.

Først og fremst forstod vi at vi sårt trengte et nytt sted å produsere såper, kort og godt fordi vi ønsker å opprettholde en god standard på produktene vi selger. Sammenhengende med dette ønsket kom også ideen rundt å leie et lokale hvor vi kunne både produsere og selge UBUNTUs produkter samtidig. Jakten på et produksjonslokale skulle vise seg å være en utrolig lang og utfordrende prosess. Det å leie et lokale i Queenstown fant vi desverre fort ut av at ikke skulle bli en billig affære, dette på grunnlag av at hele Queenstown- regionen er styrt av kun fire store eiendomsfirmaer. Etter fem uker med iherdig arbeid ble det bingo! Ca ett år siden UBUNTU-prosjektet ble designet, den 8. mai, hadde vi åpningen av en utrolig flott butikk med separert produksjonslokale. Lokalets areal er ca 60 m², så det er god plass til både salg, produksjon og oppbevaring av råmaterialer. I tillegg til såpesalg kan man nå også kjøpe håndklær, t-skjorter og andre små accessories med UBUNTU- logo på. Den lokale avisen var også til stede på åpningsdagen, og UBUNTU- gjengen strålte og fortalte ivrig om sine forventninger til både drift av butikk, og til hvordan de nå kan fortsette sitt gode arbeid på sine barne- og ungdomsprosjekter.

Det andre behovet som ble oppfattet ganske prekært, var å få en oversikt over de forskjellige selskapene i Sør Afrika som levere\ produserer naturlige oljer. Hovedårsaken var at vi ønsket å benytte oss av de beste naturlige oljene til den rimeligste prisen, og deretter vurdere om vi ville ha mulighet for å redusere prisen pr. såpe. Dette viste seg å være en meget omfattende jobb som tok utrolig lang tid. Etter utallelige telefonsamtaler og etter at gamle og rustne matematikkunnskaper hadde blitt satt på prøve, fikk vi endelig oversikten. Vår hovedleverandør befinner seg i Cape Town, men tiltross for at man må transportere råmaterialene i 14 timer med trailer, så endte dette opp med å være det billigste alternativet.
           
Det tredje behovet omhandlet å oppnå kontakt med en større kundekrets primært i Sør-Afrika, men også i Skandinavia. I den forbindelse tok vi kontakt med ”Chamber of Commerce” som er en forening av forretningsmenn innenfor markedsføring og økonomi, samt med Mark Adams som er rådgiver i et firma for nyopprettede prosjekter i området.  Gjennom dem og diverse andre referanser har vi klart å oppnå kontakt med enkelte andre forretninger og enkelt personer som har vært villige til å assistere og hjelpe oss til å få flere kunder. Den dag i dag selges såpene i butikken vår i 2 Owen Street i Queenstown, på Magers Pharmacy (det største apoteket i Queenstown), The Healt Nut (nyoppstarted helsekost butikk i Queenwtown) og på Spectra. Dessuten arbeider vi aktivt med å forsøke å få Bed & Breakfasts i området til å ta inn såpene. Ut over det, har vi drevet mye med markedsføring rundt butikken vår som ligger midt i sentrum. Blant annet har vi hatt danseoppvisning, hvor deltakerne i barne- og ungdomsprosjektene fremførte dans og sang.
           
Ellers har vi fått hjelp til å utarbeide en flott ”Business Plan” (Forretnings Plan) som vil gjøre det mulig for oss å søke fond til Sør-Afrika. Denne organisatoriske beskrivelsen av prosjektet, håper vi vil gjøre det lettere for oss å vise seriøsiteten i arbeidet som ligger bak ubuntu-prosjektet. PASCaP har også skrevet et brev som viser godkjennelsen av såpene som et kvalitetsprodukt. Dette vil muligens også gjøre det lettere for oss å selge såpene til seriøse mennesker som er opptatt av naturlige- og eteriske oljer.

Siste uken i mai var den siste perioden vi internasjonale koordinatorene hadde mulighet for å være fysisk tilstede i Queenstown for denne gang. Derfor benyttet vi de siste par ukene til å forsøke organisere og tilrettelegge forholdene på en best mulig måte for de lokale sørafrikanerne. Det er over ett år siden hele prosjekt-ideen startet. Gjennom hele prosessen har ansvaret blitt overlatt mer og mer til de lokale parter. Nå, ett år etter, befinner vi oss i en slik situasjon at de lokale krefter har alt ansvaret, men hvor vi som koordinatorer assisterer og er behjelpelige til enhver tid. Både Hilde Marie og Nina Tanggaard ønsker å få økonomiske midler til å reise tilbake til Queenstown så fort det kan la seg gjøre for å sikre bæredyktigheten og forbedre de allerede igangsatte positive ringvirkningene.

Sommeren 2006 har derfor de lokale UBUNTU-deltakerne vært overlatt til seg selv. Ukentlig holder vi kontakt med hverandre, og det blir stadig sendt såper til Norge og Danmark som selges både i butikker og privat. Nå selges såpene på Elefant Apoteket (Kr.Sand), SunKost (Sørlandssenteret, Prix (Lund) og på Charlies Bar (Kr.Sand). Alt av overskudd går selvfølgelig direkte til UBUNTU-prosjektet.

De siste nyheter: 2006 Quart-festivalens slitere i baren og blant vaktene på området, bestemte seg for å gi 50 % av tipsen til UBUNTU-prosjektet! Dette endte opp med å bli 12 300kr! Den nye daglige lederen i Quart, Helge Josland, ønsket å støtte opp om dette positive initiativet og valgte dermed å doble beløpet! Med andre ord fikk UBUNTU tilsammen inn 24 600kr fra Quart-festivalen 2006!

Her kan du lese en artkkel om det flotte initiativ: "Tips til de som trenger det".

Den aller siste nyheten er at den 16. august vil det bli en stor STØTTEKONSERT i Domkirken i Kr.Sand! Følgende band/artister har sagt seg villige til å opptre gratis denne kvelden: Helene Bøksle, Inger Lise Stulien, Elmira (The Bjorvands), Green Carnation, RadioJam og NUD. Denne kvelden vil også by på andre overraskelser!